Een inspirerende kennisuitdaging

Sinds een kleine twee jaar organiseer ik samen met mijn collega’s iedere derde donderdag van de maand een ‘Kennisochtend’ bij ons in de Pahud in Utrecht. Dé plek waar mensen op een laagdrempelige manier met elkaar kennis kunnen delen en ervaringen uitwisselen.

Onder het genot van een kop koffie - thee mag ook - en een koekje erbij worden geïnteresseerden in hooguit 2,5 uur helemaal bijgepraat. Daarna gaat iedereen weer opgeladen aan het werk dat altijd maar in de welbekende nek blijft hijgen, en waardoor we vaak geen tijd maken voor dit soort activiteiten.

Kadootje

De aanwezigen ervaren het als een ‘kadootje’ om zomaar even tussendoor deze kennis op te doen. De thema’s die we kiezen zijn divers, maar wel in de lijn met wat ons bezighoudt. Een kleine greep:

  • Borderlinerproblematiek
  • Hechting
  • Kijken door de bril van de cliënt (dialoog)
  • Suïcide: Hoe ga je om met suïcide gedrag en uitingen van jongeren?
  • Diversiteit (beschermjassen)
  • Workshops Therapie: Welke zijn er, hoe werken ze en hoe ervaar je het zelf?
  • Systeemgericht werken: Hoe voer je lastige gesprekken met ouders?

Het is vooral heel praktisch en in dialoog met de ander, dat waar we goed in zijn en graag doen. Soms is het ‘opfris’ (hoe zat het ook alweer) en soms is het geheel nieuwe theorie naar aanleiding van nieuwe onderzoeken!

Gezamenlijke wil

Om de maand bieden we deze kennisochtend ook aan voor de buurtteams in en om Utrecht, omdat we elkaar nodig hebben om dit mooie werk vorm te blijven geven. En omdat we nog steeds allemaal zoekende zijn in deze geheel nieuwe organisatie van de zorg. Het is inspirerend om te zien dat - in het roerige veld waarin we werken - de wil om de cliënt centraal te houden groot is en dat we met elkaar veel kansen blijven grijpen. Daarnaast is het ook mooi om te zien hoe we in gesprek met elkaar onderzoeken waar en hoe we kunnen verbinden tussen generalist én specialist.

Inspirerend

Ik vind het prachtig hoe het aanslaat en inspirerend wat er uitkomt. We leren van elkaar en wie er allemaal komen. Het is verrassend hoe groot de opkomst soms is; mooi om te horen dat mensen nog meer willen en zelfs een compliment als ze vragen om een herhaling. Die uitdaging blijven we graag aangaan. Het is behalve kennis opdoen en delen, ook ontmoeten van collega’s binnen en buiten Lijn5, die nog steeds met passie hun werk vorm blijven geven!

Diane Spronk
Opvoedcoach Klijntje5 (De Flatjes)
Stagecoördinator Utrecht