Stille Dilemma's

De film Stille Dilemma’s is een mooie documentaire van en over mensen met een licht verstandelijke beperking.

Het toont gefilmde portretten van drie jonge mannen met een LVB-indicatie in hun zoektocht naar zelfredzaamheid in de moderne samenleving en een tiental interviews met deskundigen, hulpverleners en betrokkenen uit het zorgnetwerk.

Het belang van herkenning

Een licht verstandelijke beperking herken je niet direct. De meeste kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking kunnen zich redelijk goed uitdrukken. Aan hun uiterlijk valt ook niets bijzonders te zien. Waarom is herkenning wel belangrijk? Als kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking moeten opboksen tegen te hoge verwachtingen en eisen van de omgeving, veroorzaakt dat stress of problemen in communicatie en gedrag. Zoals onbegrip, niet nakomen van afspraken of een woedeaanval. Dit is meestal geen kwestie van onwil, maar van onvermogen. Continue overvraging kan lijden tot psychische problemen bij een kind of jongere.

De film Stille Dilemma’s is gemaakt om te worden ingezet bij het bespreekbaar maken van het omgaan met kwetsbare mensen die hun weg zoeken naar het zelfstandig functioneren in de eigentijdse gemeenschap. De website biedt ondersteuning en suggesties voor hulpverleners. Met de films en de informatieve interviews kunnen hulpverleners een beter inzicht in de belevingswereld van mensen met een licht verstandelijke beperking krijgen, zodat zij hen goed kunnen begeleiden.

Bekijk hier de film.

Meer informatie: stilledilemmas.verdieping21.nl